İki kule arasında 2.023 metrelik açıklıkla, tamamlandığında dünyanın en uzun ve en yüksek asma köprüsü unvanını alacak olan 1915 Çanakkale Köprüsünün temelleri 18 Mart 2018’de Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı gösterişli bir törenle atıldı.
İnşaatı, Daelim-Limak- SK-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından devam eden projede, köprünün ayaklarındaki kule temel betonu Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın da katıldığı törenle atıldı. Törende aynı zamanda köprünün Asya yakası kule ayaklarının yerleşeceği deniz tabanına da ilk kazık çakıldı. Temeli 18 Mart 2017 tarihinde atılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün, Cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023’te tamamlanarak açılması hedefleniyor.
Yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkarılan ve 2017 yılında Türk ve Güney Koreli firmalardan oluşan Daelim-Limak- SK-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından 16 yıl 2 ay 12 gün işletme süresi teklifi ile kazanılan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi’nde inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Proje 88 km. otoyol ve 13 km. bağlantı yolu olmak üzere toplam 101 km. uzunluğunda. Temeli tam bir yıl önce atılan projede, bugüne kadar kesonların inşa edileceği kuru havuzlar tamamlandı, kuru havuz hafriyat çalışmaları bitirildi, tasarım çalışmaları yapılmakta olup zemin iyileştirmeleri gerçekleştirildi.
18 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirilen törenle de köprünün ayaklarındaki keson temel betonu atılırken, köprünün ayaklarının yerleşeceği deniz tabanına da ilk kazık çakıldı. Proje alanında gerçekleştirilen törende, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın yanı sıra yüklenici firmaların proje yetkilileri de hazır bulundu.
DÜNYANIN EN UZUN KÖPRÜSÜ OLACAK
Sadece Türkiye’de değil aynı zamanda dünya tarihinde de büyük iz bırakmış Çanakkale’nin simge yapılarından biri olacak 1915 Çanakkale Köprüsü, en yüksek mühendislik ve estetik tasarım standartlarını karşılayacak özelliklere sahip olacak. Tamamlandığında 2023 metre ana açıklığı ile dünyanın en geniş açıklıklı asma köprüsü olacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü 333 metrelik kuleleri ile de dünyanın en yüksek asma köprüsü unvanını alacak.
SEYAHAT SÜRESİ 4 DAKİKAYA İNECEK
Feribot ile yaklaşık 30 dakikada geçilen Çanakkale Boğazı’ndaki bekleme süreleri ve yaklaşık bir saat süren seyahat süresi 4 dakikaya inmiş olacak. Projeyle birlikte, Marmara ve Ege bölgelerindeki limanların, tüm ulaşım sistemleriyle entegrasyonunu da gerçekleştirmiş olacak.